Artykuł sponsorowany

Ciekawe odmiany papryki

Ciekawe odmiany papryki

Jednym z ciekawszych warzyw, które można uprawiać samodzielnie, jest papryka. Poszczególne odmiany mogą różnić się między sobą, chociażby smakiem (słodka lub ostra), kształtem (podłużna lub okrągła), a nawet kolorem (czerwona, zielona, czy żółta). Wszystko zależy od konkretnego rodzaju warzywa. Paprykę często można odnaleźć w przepisach z całego świata. Stanowić może dodatek albo być głównym składnikiem dla danego dania.

 

Skąd pochodzi papryka?

Dziko rosnąca papryka została odnaleziona w Ameryce Południowej. Stało się to podczas pierwszych wypraw morskich Krzysztofa Kolumba. Przywieziona do Hiszpanii zastąpiła pieprz, który był pierwotnym celem wyprawy podróżników. W krótkim czasie podbiła kuchnię włoską, francuską, a w późniejszym czasie hinduską.

 

Na świecie paprykę najczęściej hoduje się w Meksyku, Chile oraz Indiach. Natomiast w Europie największym dystrybutorem są Rumunia, Bułgaria, Węgry, a od niedawna do tego grona dołączyła Polska – mówi pracownik firmy Toraf. W naszym kraju do jakiegoś czasu najpopularniejsza była słodka odmiana tego warzywa. Jednak ostatnio wzrosło zainteresowanie ostrą papryką.

 

Jakie są odmiany papryki?

Wiele odmian papryki zostało uzyskanych w sposób nienaturalny. Celem takiego procederu jest wytworzenie coraz to ostrzejszych rodzajów tego warzywa. Często uzyskują one nieregularne kształty, które mają przyciągnąć potencjalnego konsumenta.

 

Jednak te powstałe w sposób naturalny również mają wiele walorów. Jedną z najpopularniejszych odmian jest słodka papryka California Wonder. Równie dobrze znany jest typ Jalapeno. Jest to ostra wariacja, którą wykorzystuje się w kuchni do nadania pikanterii serwowanym potrawom. Nowicjuszom, chcącym rozpocząć hodowanie własnych warzyw, zaleca się paprykę Granova. Ma ona wysokie właściwości adaptacyjne. Do celów dekoracyjnych polecana z kolei jest Poupila. Jest to słodkie warzywo występujące w kilku kolorach. Można ją hodować nawet w doniczce.

 

Jak mierzy się ostrość papryki?

Do pomiaru ostrości papryki używa się skali Scoville’a. Wyraża się w niej zawartość kapsaicyny. Jest to substancja, która powoduje, że dany produkt spożywczy jest ostry w smaku. Najniższą wartością możliwą do uzyskania jest 0 SHU. Taki wynik osiąga słodka papryka.

 

Co jakiś czas słychać też, że kolejna odmiana papryki pobiła rekord Guinnessa w poziomie ostrości. Obecny najwyższy wynik został ustanowiony w 2018 r. przez paprykę Pepper X. Jej wynik to 3 180 000 SHU. Podczas kiedy czysta kapsaicyna to 16 000 000 SHU. Pierwszą odmianą, która przekroczyła wartość jednego miliona SHU to Naga Jolokia.

 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.