Ciekawe odmiany papryki
Jednym z ciekawszych warzyw, które można uprawiać samodzielnie, jest papryka. Poszczególne odmiany mogą różnić się między sobą, chociażby smakiem (słodka lub ostra), kształtem (podłużna lub okrągła), a nawet kolorem (czerwona, zielona, czy żółta). Wszystko zależy od konkretnego rodzaju warzywa. Paprykę często można odnaleźć w przepisach z całego świata. Stanowić może dodatek albo być głównym składnikiem dla danego dania.
Skąd pochodzi papryka?
Dziko rosnąca papryka została odnaleziona w Ameryce Południowej. Stało się to podczas pierwszych wypraw morskich Krzysztofa Kolumba. Przywieziona do Hiszpanii zastąpiła pieprz, który był pierwotnym celem wyprawy podróżników. W krótkim czasie podbiła kuchnię włoską, francuską, a w późniejszym czasie hinduską.
Na świecie paprykę najczęściej hoduje się w Meksyku, Chile oraz Indiach. Natomiast w Europie największym dystrybutorem są Rumunia, Bułgaria, Węgry, a od niedawna do tego grona dołączyła Polska – mówi pracownik firmy Toraf. W naszym kraju do jakiegoś czasu najpopularniejsza była słodka odmiana tego warzywa. Jednak ostatnio wzrosło zainteresowanie ostrą papryką.
Jakie są odmiany papryki?
Wiele odmian papryki zostało uzyskanych w sposób nienaturalny. Celem takiego procederu jest wytworzenie coraz to ostrzejszych rodzajów tego warzywa. Często uzyskują one nieregularne kształty, które mają przyciągnąć potencjalnego konsumenta.
Jednak te powstałe w sposób naturalny również mają wiele walorów. Jedną z najpopularniejszych odmian jest słodka papryka California Wonder. Równie dobrze znany jest typ Jalapeno. Jest to ostra wariacja, którą wykorzystuje się w kuchni do nadania pikanterii serwowanym potrawom. Nowicjuszom, chcącym rozpocząć hodowanie własnych warzyw, zaleca się paprykę Granova. Ma ona wysokie właściwości adaptacyjne. Do celów dekoracyjnych polecana z kolei jest Poupila. Jest to słodkie warzywo występujące w kilku kolorach. Można ją hodować nawet w doniczce.
Jak mierzy się ostrość papryki?
Do pomiaru ostrości papryki używa się skali Scoville’a. Wyraża się w niej zawartość kapsaicyny. Jest to substancja, która powoduje, że dany produkt spożywczy jest ostry w smaku. Najniższą wartością możliwą do uzyskania jest 0 SHU. Taki wynik osiąga słodka papryka.
Co jakiś czas słychać też, że kolejna odmiana papryki pobiła rekord Guinnessa w poziomie ostrości. Obecny najwyższy wynik został ustanowiony w 2018 r. przez paprykę Pepper X. Jej wynik to 3 180 000 SHU. Podczas kiedy czysta kapsaicyna to 16 000 000 SHU. Pierwszą odmianą, która przekroczyła wartość jednego miliona SHU to Naga Jolokia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana