Marchew pastewna czerwona czy żółta – na którą się zdecydować?
Marchew pastewna należy do najpopularniejszych roślin wykorzystywanych w celach paszowych. Podobnie jak marchew uprawiana na warzywo pochodzi od marchwi dzikiej. Poszczególne odmiany tej rośliny różnią się między sobą długością, wielkością oraz kształtem korzenia, a także jego wybarwieniem. W Polsce marchew pastewna spotykana jest przede wszystkim w dwóch kolorach: czerwonym i żółtym. Czym charakteryzują się te odmiany?
Czerwona marchew pastewna
W rejestrze COBORU (Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych) znajdują się dwie odmiany marchwi pastewnej. Zarejestrowaną w Polsce czerwoną odmianą tej rośliny jest Krystyna, która została wpisana do rejestru w 2001 roku. Charakteryzuje się ona korzeniami o intensywnej czerwonopomarańczowej barwie o wysokiej zawartości suchej masy. Miąższ jest delikatny i łagodny w smaku oraz bogaty w beta-karoten, witaminy, białko, cukry i sole mineralne. Marchew pastewna Krystyna polecana jest do skarmiania przede wszystkim młodych zwierząt. Jest też odpowiednia dla królików czy drobiu.
Marchew pastewna Krystyna należy do odmian późnych – powinna być wysiewana pod koniec marca lub na początku kwietnia. Nadaje się do zbioru po około 140-160 dniach od siewu. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, lekkich i piaszczysto-gliniastych o średniej wilgotności. Słabiej rozwija się na glebach zwięzłych i zbyt wilgotnych. Preferuje stanowisko o pH utrzymującym się w zakresie 5,5-6,5. Marchew pastewna Krystyna wykazuje się tolerancją na niskie temperatury, ale długotrwałe przymrozki mogą zahamować jej wzrost.
Żółta marchew pastewna
Żółtą odmianą marchwi pastewnej wpisaną do krajowego rejestru jest Lobo. Została ona zarejestrowana w 1955 roku. Jej nasiona dostępne są między innymi w sklepie Małopolskiej Hodowli Roślin. Marchew pastewna Lobo charakteryzuje się klinowatym i cylindrycznym korzeniem zabarwionym na żółto, o średniej zawartości suchej masy. Jest cennym źródłem wielu składników odżywczych potrzebnych zwierzętom. Wyróżnia się dużą zawartością beta-karotenu, białka, witamin z grup B, C i K, cukrów oraz składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo i cynk.
Marchew pastewna Lobo nie ma dużych wymagań co do stanowiska. Osiąga najwyższe plony na glebach niezbyt zwięzłych i dobrze przepuszczalnych. Zalecanymi dla niej przedplonami są warzywa okopowe na oborniku, a także rośliny strączkowe, kukurydza i rzepak. Nasiona marchwi pastewnej Lobo można wysiewać w terminie bardzo wczesnym, już na początku kwietnia, ponieważ bardzo dobrze znosi ona przymrozki. Ponadto zapewnia wysoki plon (400-600 dt/ha) i dobrze się przechowuje.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana