Wysiewanie nasion warzyw w ogrodzie. Jak robić to dobrze?
Uprawa warzyw we własnym ogródku lub choćby na balkonie to wielka satysfakcja. Oprócz radości związanej z obcowaniem z roślinami, zyskuje się także pewność, że wyhodowane warzywa są najwyższej jakości. Własny ogródek oznacza również oszczędność – po warzywa nie trzeba udawać się do sklepu, ponieważ są dostępne na wyciągnięcie ręki. W jaki sposób należy wysiewać nasiona, by zebrać dobre plony?
Jakie są metody wysiewania nasion warzyw?
Aby dokonać skutecznego wysiewu nasion, potrzeba przede wszystkim dobrych chęci i precyzji. Nasiona rozmaitych warzyw różnią się bowiem od siebie i wymagają specjalnych warunków do kiełkowania. Wszystkie akcesoria, które są niezbędne do domowej uprawy roślin, są powszechnie dostępne, między innymi w internetowym centrum ogrodniczym Ogród Marzeń 24. Istnieją dwa sposoby wysiewania nasion:
wprost do gruntu – wysiew zaczyna się w połowie marca, choć bezpieczniej wstrzymać się do kwietnia, by uniknąć przymrozków. Należy jednak upewnić się, że wysiewane tą metodą nasiona zniosą niską temperaturę i mogą w niej kiełkować
na rozsadnik – warzywa o długim okresie wegetacyjnym lub wrażliwe na zimno trzeba wysiewać do skrzynek balkonowych bądź do plastikowych lub torfowych wielodoniczek. Ta metoda pozwala zapewnić nasionom odpowiednie nasłonecznienie, temperaturę i wilgotność. Rozsady przenosi się do gruntu w drugiej połowie maja
O czym jeszcze trzeba pamiętać?
W zależności od gatunku nasiona warzyw należy wysiewać w odpowiednim terminie. Wysiew wiosenny trwa od połowy marca do połowy maja. Możemy także wyróżnić wysiew letni, a nawet jesienny. Dobrze jest też zaprawić nasiona przed siewem gotowym preparatem lub domowymi sposobami, by zapewnić młodym roślinom ochronę przed szkodnikami i patogenami. Trzeba również zadbać o odpowiednie podłoże do uprawy roślin. Podłoża oferowane przez sklepy ogrodnicze cechują się dobrą przepuszczalnością, niskim poziomem zasolenia i doskonale utrzymują wilgoć.
Skuteczny wysiew wymaga właściwej głębokości, uzależnionej od gatunku rośliny. Drobne nasiona powinny być przykryte cienką warstwą ziemi. Nie można również siać nasion zbyt gęsto. Niektóre warzywa wymagają pikowania, czyli rozdzielenia korzeni, by siewki miały dostateczną ilość miejsca i światła do dalszego wzrostu. Trzeba też pamiętać, że rośliny – zwłaszcza w początkowej fazie wzrostu – potrzebują regularnego podlewania i odchwaszczania. Troska o nasiona daje nie tylko satysfakcję, ale przede wszystkim zdrową żywność.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana